Familjen Johanssons DNA

Nu har hela familjen DNA testat sig på ftDNA och det kan verkligen ge olika resultat.

Det är kul att se hur olika träffar jag och brorsan får och hur olika DNA vi ärv av våra föräldrar. Jag försöker sätta mig in i DNA men det är svårt. Har kollat en vlogg som förklarat lite och jag vet att vi ärver 50% från mamma och 50% av pappa och som syskon så ärver man inte exakt samma 50% procent. 

Jag brukar förklara det som om man delar mammas 100% DNA i 10 delar och sätter nummer 1 till 10 på dem så kan det bli att syskon får ex detta av mamma.

Dotter - 1, 2, 3, 6 och 9
Son - 1, 2, 3, 8 och 10

Detta gör att vi kan få olika resultat med andra släktingar, brorsan får matchningar som jag inte får. Samma gäller med mamma, för jag ärver 50% av henne, den andra hälften av DNA kan göra att jag inte får matchning med fast jag vet att de finns i mitt släktträd.

Det är kanske fel förklarat, men det är bara så jag har fattat det som.

När man kollar på kartan var vi kommer ifrån, nu skall man ta detta med en nypa salt, detta är bara en lite fingervisning och en del säger att under 20% skall man inte lita på och andra säger 10%.
Jag tycker det är kul att kolla på den. 
Så här ser det ut i vår familj.
Jag blev väldigt förvånad över att brorsan inte fick något från Europa som mamma har. Där ser man att de inte ingick de 50% han fick av mamma.

Jag och brorsan delar normalt cM med våra föräldrar och delar med varandra lite över medel om jag har läst rätt.
Det är kul när man kan se detta i en helhet. Kan säga att tanken var att få veta vem min morfar är, är han inte från Sverige elle? Tanke på mammas test och mitt. 

På ftDNA kan man tro det att han inte är från Sverige, men på andra ställen blir man tveksam.
Skall föra över pappas och brorsans rådata till Myheritage för att se vad vi får för resultat där.

Kommer dela det när det är klart :)
Ha det så gott.
 
Visa fler inlägg