3 olika DNA test

Nu var det ett tag sedan man skrev något om släkten men det blir så när man har kollat DNA.

Jag har testat mig på 2 olika ställen nu, ftDNA och Ancestry. Jag fick ett tips att man kunde föra över ftDNA till MyHeritage och låsa ut vissa delar för en liten slant för att slippa betala ett abonnemang. 

Alla bolag gör ju på olika sätt när det gäller DNA och sedan matchas det från de som har testat i deras databas och det gör ju att det kan bli olika resultat gällande % antalen.

Jag har många träffar på ev. släktingar på de olika ställena.
över 6700 på ftDNA
över 10 000 på Ancestry
över 18 000 på MyHeritage

Det jag blir mest förvånad att det skiljer sig så mycket på dem.

ftDNA
Mitt fösta test var på ftDNA som jag fick i present, och det gav mig detta rescultat (nu är detta resultat efter 2 uppdatering som har varit)
Skandinav det vet man att man är och där räknas Sverie, Norge, Danmark och Island.
Finland räknade jag med för att pappa kommer från Norrbotten och där uppe är det mycket mot gränsen.

Men var kommer England in? I min pappers forskning så finns det inget åt det hållet. Då finns det bara 1 val, mamma okända far, är han inte svensk? eller delvis kanske.

Jag har kollat på en kille som skall vara bra på DNA släktforskning och han förklarde det som att man ärver 50% av pappa och 50% av mamma.
De 50% av mamma så har man 25% från mormor och 25% av morfar.
Eftersom jag har 24% så skulle man kunna tänka sig att det är från min bioligiska morfar.

När jag pratar med mamma så har hon hört ett svenskt namn på fadern men ändå hört att han har haft mörkt lockigt hår och bruna ögon, hon har även hört att han ev är av spank börd. Mamma har gjort DNA och har 38% på central europa, Irland och England, eftersom de gränsar till varandra så slår jag ihop dem.

Eftersom han är okänd och det är anledningen att jag lagt ut min DNA på olika ställen.

ftDNA är mer skandinaver som gör sägs det och eftersom mammas far är okänd och ev. från en annan nationalitet så bestämde vi för att göra ett test på Ancestry.

Ancestry
Först när jag såg det så belv jag lite besviken, det har inget med var jag kommer ifrån i Sverige utan att här visade ännu mindre med England, är han då inte från ett annat land?
Det jag blev förvånad här var att jag inte visade något från Västergötland som jag vet mycket av mammas släkt kommer ifrån. Men på mig pekar allt mot pappas släkt i Norrbotten och Finlad som man ser har Sverige och Norge gränser.
England blev ynka 2%, när det är så lågt är det inget man direkt behöver ta fasta på.

Jag vet att man inte skall stirra sig blind på % men för mig är det nyfikenheten på den okända fadern till mamma och vart han kommer ifrån och stämmer det mamma har hört.
Än har jag inte fått upp några nära släktingar som jag inte vet direkt var den kommer ifrån på mammas DNA.

Vad stämmer ftDNA eller Ancestry? En del säger att ftDNA stämmer bäst, skall man lite på det?

Jag fick då tipset på att man kan föra över till MyHeritage som också är en stor DNA plats.

MyHeritage
Jag förde över mitt och mammas DNA dit för att ha en liten förhoppning av att det kan ge några träffar på den okände faderns sida.
Jag valde att föra över ftDNA för det gav minst risk att förlora något på träffarna.

Så här blev mitt resultat där.
Ja återigen min pappa Norrbotten som är en hög träff på men gär kom mamma in med västergötland och södra Sverige.
Finland är pappa.

Mamma hon fick 100% Skandinaviska, Västergötland, södra Sverige, Norge och lite uppåt landet som hon även fick på Ancestry.

Hittade en syssling, men vart förvånad att vi fick bara 52 cM medans jag med en annan syssling som jag hittade hade 276 CM.

På mammas DNA fick hon en träff på en ganska högt som jag inte känner igen, jag måste kolla in detta för ev. kan det vara någon på hennes far sida. Måste undersöka det mer.

Även så fick jag en lösning på ett ryckte som min mormor berätta för mig att det var en sanning. Har förskt att ta kontakt med har inte fått någon respons ännu.
Antagligen bort adopterad men såg att biologiska moder stod i personens släktträd så därav fösöker jag ta kontakt, annars hade jag nog funderat på det.

Blev jag klokare av detta, nä det är bara att arbeta vidare och hoppas på att någon nära släkting gör ett DNA test i framtiden.

Kan ju säga att MyHeritage och Ancestry pekar åt ett håll medans ftDNA åt ett annat håll.
Visa fler inlägg