Ändring på ftDNA, är jag svensk?

Fick en överraskning att ftDNA hade ändrat vad man kan komma i ifrån, kan säga att det blev en överraskning, mammas var den störrsta överraskningen.

Att jag gjorde DNA var för jag vill veta vart man kommer ifrån, kommer man få några överrakningar.
Blev inte direkt överreskad över mitt resultat, sedan skall man ju tänka att det är inget man skall gå på helt. Men det kan vara en liten fingervisning.

Jag är 73% Skandinavisk, 20% Finland och 6% Brittiska öarna
Finland 20% är väl en del den norrländska släkten för man ser att det röda går över den delen.

Sedan var en anledning för mammas far är okänd, vi vet inte vem han är, mer än ett namn mamma har hört, denna AT (som jag kommer kalla honom) skall enligt den mamma hört ha en grävmaskinfirma. Med en hjälp av Marie-Louise (släktings sambo) så har vi sökt men hittar en man född i Uppland men det går inte ihop.

När mamma gjorde sitt test så var det för att utesluta lite för att kunna lokalisera den okända faderns släktingar.
Mamma hon blev 64% Skandinavisk och 36% Brittiska öarna.
Det är mycket 36% gällande de Brittiska öarna, så där faller lite det gällande ev. fadern i Uppland. Han verkar komma från soldater.

Något annat mamma fått höra är att han hade lockigt mörkt hår. Sedan en annan sak morfar burkade säga till mamma när hon blev arg som liten att det spanska i henne kom fram.

Var kommer det spanska ifrån? Stämmer inte med DNA och var det så att det är en gästarbetare som jobbade för denna AT med grävmaskinsfirman?

Men nu börjar jag undra ligger det en sanning i det och hus svenka är vi? 😂
När jag läste på Facebook att det skett en ändring så var jag snabbt inne där och kollade vad det hade blivit för ändring på mig.

Ju mer som testar sig så kommer mer troligare bild på vart man kommer ifrån och det kommer säkert ändra sig med tiden.

Mitt resultat blev.
Det största är att jag är mindre Skandinav och helt plötsligt 24% Storbritannien.
Kartan ger en bättre bild gällande norrlandssläkten.
Jag blev så förvånad över det brittiska, jag har inte hittat det på pappas sida och inte på mamma heller, så det måste vara den där okände fadern.

Efter det var det dags att kolla mamma och där var en stor ändring. När jag såg det så tror jag än mindre på AT som far.
Mamma är mer skandinav än jag nu och Storbritannien är 4% nu är det Irland med 10% och Central Europa 24%. Var kom det ifrån? Så kollar man kartan.
Oops, ligger det en sanning i det Spanska?

Jag och mamma har bestämt att vi skall testa oss på Ancestry, för bla se om det blir ungefär samma resultat eller ett helt annat, sedan med tanke på att det kan vara en icke svensk far så kan en mer nära släkting gjort ett test på den sajten.
Hoppas på att man kan komma ett steg närmare.

Fortsättning kommer givetvis när jag ver mer om våra rötter.
Visa fler inlägg