Syskonen Hjelm del 1

Nu har vi börjat jakten på att få kort på våra Hjelm syskon. Karl, Augusta, Ellen och Anna.
50% har vi nu lyckats med tack vare att Ewa har kort på Augusta.

På vår Facebookgrupp har vi nu utlyst foto på Karl och de som har honom i sitt släktled skall kolla om det finns några.
Anna blir ju svårare för ingen av de ättlingarna är med i FB guppen. Vi fick tag på ett barnbarn till henne som Mikael pratade med och som Marie-Louise fick mejl ifrån, men sen har vi försökt skicka mejl men inte fått svar, han verkade intresserad och jag har för mig att han skulle skicka information om Anna men vi har inget sett ännu.

Nu när man har sett kort på Ellen och Augusta så ser man likheten.

Det roliga som kom på posten i tisdag var ett vitt kuvert med foton på Augusta som Ewa skickade till mig. Jag gillar när det även är vardagsbilder på dem och inte bara porträtt för en vardagsbild kan säga så mycket annat.
Augusta och Ellen. Kolla in den fantastiska hatten Augusta har.

Augusta 1884-1949
Hon jobbade som piga och fick en son utanför äktenskap, Fritz, som ofta lämnades hemma hos Inga Lovisa och skall ha bott hos sin moster Ellen en period enligt vad min mormor berättat.
Även en dotter föddes som jag inte vet vem fadern är, Ulrika Gabriella som tyvärr dog allt för tidigt av difteri endast 8 år gammal, 1917.
Under en tid skall Ellen Och Augusta jobbat tillsammans på underofficermässen.
Augusta flyttar till Jönköping med sin dotter Ulrika G 1915.
De bosätter sig N kv 34 som inte säger så mycket vart det kan vara. Men om man kollar Fastighetslängden skall det vara på Barnarpsgatan 23.
 
Augusta längst ner, hon skall ha bott där 1925-1931, detta skall ligga på Barnarpsgatan 23.
I församlingsboken står det att hon är tjänarinna och inom parantes farbirksarbetare.

I Jönköping får hon sonen Knut född 1923, här finns det noterat vem fadern är men de gifter sig inte, utan hon är ensam med Knut. Tills hon 1935 gifter sig med Johan A Johansson. Hon kommer att flytta upp till Vännes sär Johan A kommer ifrån. Knut väljer att stanna kvar i Jönköping.

Här är lite bilder på Augusta.
Augusta längst till höger och sitter bredvid den man hon gifte sig med. han ser då inte munter ut.
Knut i mitten och Augusta kollar på honom så kärleksfullt, "gubben" är fortfarande sur.
Knut, Augusta och den gubben kan inte dra på smilbanden.
Rådhusparken 1926, Augusta och Knut 3 år.
Augusta längst till höger på restaurang Munken i Jönköping som tyvärr idag inte finns. Kolla in vedspisarna, vilken värme det måste blivit.

Augusta dör 65 år gammal av magcancer.

Ellen 1886-1960
Precis som Augusta så jobbade Ellen som piga ett tag och senare i Underofficermässen. Hon gifte sig 1915 med Linus Karlin. Dras förstfödda dog endast par dagar gammal, i kyrkböckerna står det att han heter Karl, men mormor och även hennes syster säger att han hette Håkan. Vad som har hänt med namnet där vet jag inte.
Ellen får sex barn som bli vuxna, Arne, Folke, Alice, Hans, Ingrid, Irma och Ella. Idag är det bara Ella som är i livet.

Ellen hade inget lätt liv, hon tog hand om sin mor och Augustas son Fritz, även Linus mor Kristina tog hon hand om efter att hon blivit träffad av blixten.
Linus var inte alltid så snäll mot henne heller. Han lurade henne. Han kom hem med ett paket kaffe det var de första paken när de är vakumpakade och hårda. Och sa att kaffet fruset och Ellen ställde det vid speisen för att tina.
Linus har åkte runt och fick kaffe hos andra medans Ellen väntade på att kaffet skulle tinas som det aldrig gjorde. Tror det gick flera dagar och Linus sa inget. Sen var det nog mormor som kom hem till henne och då fick hon veta hur det låg till med kaffet och fick äntligen sitt kaffe.

Vet att mormor pratade som varm om Ellen och hur hon plågades i slutet av sitt liv. Jag vet inte vad det var hon var sjuk av. Det jag minns mormor sa när Ellen låg inne så var det hur tungt hon andades när hon skulle besöka henne och det hördes ut i korridoren. Det plågade mormor jättemycket.
Om man skulle kunna få möjligheten och träffa en människa så skulle det vara Ellen jag skulle vilja träffa.
Ellen
Kafferep med Ellen, Linus och min morfar Arne.
Mormor Irma och morfar Arne står upp sen sitter Ellen med min mamma i knät och Linus vid hennes sida.
En del av släkten samlad, Ellen och Linus till höger, sen står mormor och Folke med vit skjorta, mamma sitter nedanför mormor. Det är de jag känner igen nu.

Ellen hon dör 74 år gammal och Linus 78 år gammal. Jag hann inte träffa någon av dem eftersom de dog 9-5 år innan jag föddes.

Nu hoppas man på att få kort på Karl 1881-1960 och Anna 1889-1983 så man kan berätta lite om dem och visa kort på dem.

Fortsättning på Hjelm syskonen kommer så fort jag vet mer.
Hjelm
Julia

Hej! Jag håller på att släktforska endel på min pappas sida. Fritz Augustin Hjelm är min pappas farfar. Vi har inte hittat så mycket information om honom. När jag googlade på hans namn av en ren slump kom jag in på denna bloggen. Jag undrar då om du fått fram någon mer information om Fritz Hjelm?

Svar: Hej Julia! Kul du hörde av dig... det beror på vad du behöver veta gällande Fritz. Jag har väl lite info om honom. Jag skickar ett mejl till dig...
Pernilla Johansson