Släktresa i Bjurum

Den 22 april 2011 så åkte jag och mamma på en liten Mini släktresa i Bjurum trakterna, vi blev visad runt av mammas kusin Mikael.

Första stället vi hamnade på var Ugglum kyrka.

Kanske Johanna Johansdotter gifte sig här i denna kyrkan.

Första gången gifte hon sig med Johannes Jonsson 1850 2/12 i Ugglum, deras son Carl Johansson föddes i Ugglum 1851 3/3, kanske döptes han här i denna kyrka. Den 31 mars 1851 dog Johannes och lämnade Johanna själv med sin nyfödda son Carl.
Johanna gifte om sig i Ugglum med Anders Andersson 6 okt 1854, och de fick 5 barn tillsammans bla August Andersson Karlin eller Sme August som han även kallas.
Nu gick vi inte runt och kollade vad det stod på gravstenarna, men Johannas föräldrar Johannes Johansson och Katarina Håkansdotter kan mycket väl blivit begravda här.

Sme August eller August Andersson som han heter som senare lade till med namnet Karlin bodde senare i Bjurum,Stommen, Mårby, tyvärr finns inte huset kvar. Vi såg bara ruiner kvar från ladugården.

 

Lärkträdet finns kvar som stod precis vid huset.

Just nu har jag inte framme när Ame August med frun Kristina Lind flyttade till Stommen, Mårby.

Här växte deras 5 av 6 barn upp, Karl Emil, Gustav Werner, Johan Linus, Edit Maria Alice och Anna Karlin.
Linus är min mormors far och faste Anna som även vi kallar henne hon flyttade inte så långt från föräldrarhemmet, åt höger lite framför bodde senare faster Anna i ett litet torp.

Faster Annas torp var det jag såg fram emot att besöka för jag en gång varit där hos henne och besökt henne. Nu är det förfallet och de som har stugan använder det som förråd. Men direkt när jag kom in i huset fast det var en massa saker där så fick jag en känsla av att dra mig tillbaka i tiden när vi var på besök, för det såg precis likadant ut.

Här står faster Anna utanför sitt lilla torp

Här kokade faster Anna kaffe när det kom besök.

Mamma och hennes kusin Mikael utanför torpet.

Bara en liten bit bort ligger Åsen där bodde Linus Karlin med sin fru Ellen Hjelm under senare år. Mamma var där som liten på besök, vi var inte framme vid det torpet för det verkade så för fallet, men jag tog ett kort på det från bilen av det lilla vi såg.

Även ett besök vid Bjurum slott blev det, här skall min mormor jobbet, men med vad glömde jag ta reda på, får fråga vad det var hon gjorde.

Bjurum kyrka fick också ett besök av oss, passade på att lämna avtryck i deras bok där att man har varit, här har jag en del släkt som ligger begravda.

Vi besökte Linus och Ellen Karlins grav där även deras äldste son Arne Karlin ligger begrav (Mikaels pappa)

Sme August och Kristinas grav finns kvar där även faster Anna ligger, det var en fin sten de har.

 


 

Till sist hamnade vi på ett mysigt ställe, här skulle man kunna tänka sig att ha ett sommarställe. Här i dessa trakter finns hus med lite annorlunda tak och Sme August ena bror skall ha bott i dessa trakter, tyvärr lade jag inte på minnet vad stället heter, får ta reda på detta.

Visar här husen men som sagt det är nog inte dessa hus brodern bodde i.

 

Detta var vår lilla mini tur bland torp där släkten har bott. Vid ratten och guide var kusin Mikael.

Bjurum - Karlin - Släktresa