Föredrag om emigration

Idag var jag på en tematräff om emigration på Stadsbiblioteket. Det var mellan 11-15.
Det två föreläsare som var där Anna-Lena Hultman och Charlotte Börjesson. Det var Jönköpingsbygdens genealogiska förening, Vasaorden av Amerika, Småland och Jönköpingsstadsarkiv.

Först berättade de att 2 april 2012 släpps census 1940 i Amerika.

Anna-Lena Hultman började med sitt föredrag om hur man börjar släktforkning i Svenska och Amerikanska källor.
Vad har man fått lära sig?
Om man har en emigrant och man inte hittar den så kan man kolla boupptäckningar, har man tur så kan man hitta vart de bor, men skall även kolla runt i släkten för om det är någon barnlös så kan det faktiskt stå i deras bouppteckning.

När det var ett arv och de inte visste vad sin släkting höll till i Amerika så var de tvugna att dödförklara dem och detta tog 10 år. ex om det var ett hus som skulle säljas så fick släktingarna vänta i 10 år innan huset kunde säljas. Lång väntar för de som inte hade pengar kan man tänka sig.

Utvandrar-kontrakt var något som den blivande emigranten skrev, det är en biljett som de har köpt av en agent. På det kontraktet står ett nummer och det är det nummer som ärr biljettnr i Emigranten populär.

Hon hade en bild på ett häfte där alla priser stod för vad resan kostar... jag hann se att till Minnesota byggderna så låg biljettpriset på ca 190-200 kr.
Barnen var mellan 5-12 åkte för halva priset, under 5 kostade det 57.50 och under 1 år 10 kr.
Så om ni ser att barnets ålder inte stämmer när de reser så försökte de säga att barnen var yngre än de var för att få ett billigare pris.

Hur gick resan och hur lång?
Från Göterborg till Hull, England tog det 2 dygn, sen från Hull fick man ta tåget till Liverpool och dett tog 1 dygn. Sen kom de på båten till Amerika som kunde ta 10 dagar, tidigare år tog det 2 veckor.

När de kom till Amerika så gick många svenskar med i svenska församlingar och kyrka. I dessa svenska kyrkor skrev de böcker på nästan samma sätt som i Sverige.
Många Svenskar bytte namn när de emigrerade och det kan göra det svårt att hitta dem, dotter namnet försvann på kvinnorna och de fick männens efternamn.
Kvinnor är mycket svårare att leta efter eftersom de oftast byter efternamn.

Emigrantinstitiutet i Växjö har de Svensk-Amerikanska kyrkböckerna, men tyvärr har de väl lite problem där vad jag fick höra med att då fått flytta till en "skrubb".
Finns även i Karlstad som har emigrant dokument m.m

På Emiweb så håller de på att lägga ut dödsrunor från Amerika.

Vi fick tips på en sida som man kan leta emigranter på, sen behöver man en inloggning på Ellis Island för att kunna se lite mer information.
Ellis Island har emigration mellan 1892-1924.
Jag har lite svårt där eftersom de flesta av mina emigranter de emigrerade innan 1892.
Här hittar ni den sök sidan

Tipset är att skriva så lite som möjligt för så är det större chans att man hittar personerna man söker.

För att komma in i Amerika som behöver man ha 10 dollar, då kunde man göra så att en visade upp 10 dollar sen langade de över den till nästa familjemedlem så en hel familj kunde gå in på en och samma 10 dollar sedel.

Innan 1892 så är det Ancestry.com som gäller när man söker efter sina emigranter.
Census 1900 är den bästa att söka i, ger mest information.

Man måste vara envis för det kan bli många sökningar innan man hittar sin släkting.

Sökhjälp finns White pages där man kan ha tur att hitta en persons adress, detta är en typ av telefonkatalog.

Familysearch är en mormon sökbas som är gratis. Men man skal vara försiktig med släktutredningarna där för de stämmer inte alltid, en del de har bara plockat ihop något.

På sidan Find a grave finns öve 70 miljoner gravar, har man tur kan man finna sin släktingsgravsten där.

Anna-Lena Hultman har skrivit en handbok om emigrantforskning med Ted Rosvall och det är en bra bok med tips, har den i min ägo sen ett bra tag.

Sen var det lite rast så man kunde ta lite luft.
Jag köpte två böcker när jag var där.
En tunn bok med lite små tips som är lätt att ta med sig.
Sen blev det en bok till som inte har med emigrant forskning att göra.
 Fader okänd, jag har ju hittat ett antal barn som det står Fader okänd på, hoppas denna bok skall lära mig lite om detta.
Sen forsatte föredragen.


Carlotte Börjesson hon berättare om resor till Amerika och visade bilder.
De åker med något som heter SwedGen tour, som är numer 4 släktforkare bla Charlotte och Anna-Lena. De hjälper amerikanarna där med svenskforskning och själva kollar runt.

Salt Lake City biblioteket är något som är värt att kolla in om man skulle vara där.

De åker runt till olika svenskkyrkogårdar, en del de kan ligga i skogen. Många ortnamn har försvunnit men en kyrkogård kan finnas, de tar då kort på gravstenarna och hoppas att de en dag skall kunna dela med sig av dessa bilder till alla. Kanke blir det Emiweb.

De fick även lov att fotografera kyrkoböckerna men de fick inte dela med sig av dessa foton utan bara för privat bruk. De funderar på om de på något sätt skall kunna dela med det utan att visa bilderna, ex göra ett register.
Svenskkyrkorna i Amerika kan ha fotografin på ex konfirmationer. Där kan man hitta en släkting.

Charlotte som köpte bygdeböcker i Amerika som man kan läsa om olika svenskar i, kanske finns någon släkting med där.
Bichops Hills är ett ställe man skall besöka som släktforkare.

Fick tips om en bok som heter Smör i brunnen som handlar om en svensk kvinnas liv i Amerika.

Detta var min dag. Intressant att lyssna på.
#1 - - Alva Fransson:

Hej!
Jag är sjunde generationen efter Esajas Thomasson på min pappas sida.
Jag har en farbror som emigrerat till USA och jag blev intresserad av Elisabeth Torsells bok men även Emigrantforskning av Anna Lena Hultman och Ted Rosvall. Har du några tips på hur man får tag på böckerna?
Jag skulle gärna vilja veta om jag har fler släktingar efter denna farbror.
Du har skrivit och forskat en hel del ser jag i din blogg så du verkar vara lite av en expert.
Vi är ju bevisligen släkt på långt håll men någon liten gen har vi gemensamt.
Jag har boken som du också avbildat den gröna som Gällivare släkt- och bygdeforskare skrivit. Det var bara en slump att jag fick reda på att den fanns och nu gör jag mina kusiner uppmärksammade på den boken.
Ha det gott och fortsätt med din släktforskning som säkert intresserar många.
Med vänlig hälsning
Alva Fransson

Svar: Hej! Jag är åttonde generationen på min pappas sida. Nyfiken på vilken av Esajas barn som du kommer ifrån. Jag kommer ifrån hela 3 av Esajas barn, Erik, Jacob och Esajas.De blå emigrant boken finns inte mer, men ser när jag googlar att den går att köpa sidor på antikvarier, den finns en ny version av samma författare som heter Emigrantforska på nätet. https://www.rotterbokhandeln.se/product.html/emigrantforska-pa-natet?category_id=9
Den andra häftet tror jag är svårt att få tag på, det är om någon släktforskarförening har den. Någon expert är jag inte, det är mycket att lära sig med bla emigrantforskningen för ibland kan det vara svårt.
Ja jag hörde talas om den gröna boken med alla Esajas ättlingar av en slump också i en forum, sedan fick jag leta upp var man kunde köpa den för att det Gällivare släktforskarförening inte hade en hemsida.
Ha det så bra Mvh
Pernilla Johansson

#2 - - Alva Fransson:

Hej! Jag har inte kommit så långt att jag vet efter vem av Esajas barn jag kommer ifrån. Jag har sett det mest som att det är min pappas släktskap med anfadern.
Tack för tipset om boken Emigrantforska på nätet. Kommer att beställa den för att se om jag får tips på hur jag kan hitta min farbror i USA som inte längre kan vara vid liv. Dumt att jag inte frågade mer när mina föräldrar var vid liv. Jag vill ju gärna veta om jag har kusiner i USA som jag inte känner. Jag har andra släktingar, en brorsdotter som bor i USA sedan lång tid tillbaka.

Vid tillfälle ska jag också försöka utröna vem av Esajas barn som min släktled kommer ifrån.
Ha det gott.
Med vänlig hälsning
Alva

Svar: Hej! Jag trodde du visste det eftersom du visste att Esajas var en anfader, du kan lätt följa det bakåt om du i den gröna boken vet var din farfar eller farmor står i den, eller en annan nära släkting.Har du ett abonnemang på Ancestry så kan du lägga ut ditt släktträd där och kanske få träffar där på din farbror, det är ju en väldigt nära släkting till dig som har emigrerat. Jag hoppas att du hittar dina kusiner.
DNA på Ancestry kan kanske också funka om det är så att dina släktingar i USA har också gjort det så borde du få en bra träff. Jag skulle vilja göra det på Ancestry men nu väntar jag på resultat på ftDNA som mest skandinaver gör för att se om man kan lösa några okända fädrar. Min biologiska morfar är okänd.
Ha det så bra Mvh
Pernilla Johansson